Yakın zamana kadar bu ismi hiç duymamıştım. Bu da benim ayıbım.
Bir müddet önce Kaan Gündoğdu arkadaşımız aradı. Abdurrahim Şeref Beygu’nun mezarı Eskişehir’de imiş. Ona bir anma günü yapacaklarmış.
Öğrendim ki Abdurrahim Şerif Beygu, Ahlat Kitabeleri’ni ilk defa yazan kişi imiş. Ayrıca Erzurum Tarihi, Şimendiferin Kavuştuğu Gün adlı kitapları varmış. O günkü zor şartlar altında gece gündüz, yaz kış çalışmış. Hastalanmış. Eserlerin fotoğraflarını da kendi çekermiş. Bodrum katları karanlık oda olarak kullanırmış.
Ord. Prof. Mükrimin Halil Bey ; “Yeni yetişen ve tarihe
meraklı olan gençlerimiz bu yoldan yürümeli ve memleketlerinin tarihini için Erzurum tarihçisi Abdürrahim Şerif Bey gibi fedakârlıkla
çalışmalıdırlar. demiş.
Abdurrahim Bey, Eskişehir Lisesi’nde de öğretmenlik yapmış. Orhan Şaik Gökyay, Arif Nihat Asya da bu okulda öğretmenlik yapmıştı.
Abdurrahim Şerif Beygu Eskişehir’de öğretmenlik yaparken vefat etmiş, 6 Ekim 1944 tarihinde. Kabri de Eskişehir’in eski mezarlıklarından Odunpazarı’nda imiş. “Kabri, vefalı hemşehrisi Ord. Prof. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu ve Erzurum Halkevi önderliğinde sevenlerinin destekleriyle yaptırılmış”.
Eskişehir Lisesi’nin şimdiki adı Atatürk Lisesi. Oradaki Edebiyat Öğretmeni Şenol Arkadaşımızı aradım, Abdurrahim Bey’den bahsettim. Bir müddet sonra kayıtlarını gönderdi.
Talebeleri arasında Prof. Dr. M. Fahrettin Kırzıoğlu, Prof. Dr. Haluk Karamağaralı, Prof. Dr. Şerafettin Turan gibi isimler varmış.
Biz bilmiyoruz bu ismi dolayısıyla da kabri tabi.
Pandemi döneminde, insanların dışarı çıkamadığı zamanlarda mezarlıktaki isimler kayıt altına alınmış ama Abdurrahim Bey’in kaydı yok.
Eskişehir’de yaşayan Murat Kenan Köse arkadaşımız günlerce mezarlığa gide gele bulmuş sonunda.
Geçtiğimiz Pazar günü mezarı başında saat 11.30 da anma vardı. Bir saat falan erken gittim. Yine Odunpazarı Mezarlığında Şeyh Edebali’nin makamı var. Önce oraya uğrayayım dedim Kaan ile Huzeyfe Bey de öyle düşünmüşler demek ki orada karşılaştık.
Daha önce Eskişehir Kültür Müdürlüğü ile irtibat kurmuşlar, mezarı çiçeklendirmişler, bakım yapmışlar.
Abdurrahim Şerif Beygu’nun mezar taşında şunlar yazıyor;
“Abdurrahim Şerif Beygu
Erzurum ve Eskişehir Liseleri Tarih Muallimi.
Erzurum Tarihi, Ahlat Kitabeleri gibi mühim eserlerin müellifi olan ve hayatını memleket bilgisi uğruna feda eden değerli Türk Tarihçisi Abdurrahim Şerif Bey burada yatıyor.
Ruhuna Fatiha.
D.T. 1895 Ölüm 6.X.1944″
Erzurum’dan, Ahlat’tan, Balıkesir’den, İstanbul’dan gelmişlerdi anmaya “dünya çapında haklı bir şöhrete sahip” Abdurrahim Şerif Bey’i. Ama biz bilmiyorduk. Eskişehir’li olarak sadece ben vardım gibi geldi. Hiç bir yetkiliyi göremedim İl Kültür Müdürü haricinde.
Kabri başındaki törenden sonra panel ve sergi vardı. Panelde Naci Elmalı, Güven Ayber, Neslihan Arzu Keteci ve Alparslan Kotan konuşmacı idi.
Bu toplantılarda görüntüye giren çok oluyor da işin bir de mutfağında olanlar var. Abdurrahim Şerif Beygu’nun vefatının sekseninci yılı imiş 6 Ekim. Bu toplantıyı organize edenler, görünmez kahramanlar var. Başta Kaan Gündoğdu olma üzere Oğuzhan Bingöl, Selim Yapıcı ve Alparslan Kotan.
Bize vefayı öğreten bu güzel insanlardan Allah razı olsun.
“İhtiyar yaşayıp genç ölen” Abdurrahim Şerif Beygu’ya da Allah rahmet eylesin…
Fatihalarla…
Yorumlar (0)