Diyarbakır Memorial Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. İbrahim Zeyrek, nöro gelişimsel bozuklukların, anne karnındayken nöro gelişimi esnasında çeşitli faktörlerin etki etmesiyle beraber normal nöron gelişiminin kendi rayından sapması olarak belirtilebileceğini söyledi. Dr. Zeyrek, "Bu bozukluklar daha çok altı hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Otizm, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, özgür öğrenme bozukluğu, konuşma problemleri, zihinsel bozukluk ve son olarak motor bozuklukları, bunlar nöro gelişimsel bozukluklardır. Bu nöro gelişimsel rahatsızlıklar yaşam boyu devam eden hastalıklardır, bunlara erken dönemde teşhis konulup, gerekli müdahaleler yapılmazsa ileriki zamanlarda sosyal, duygusal ve akademik anlamda sıkıntılar yaşanabilir” dedi.
İstatistiklerle nöro gelişimsel bozukluklar
Dr. İbrahim Zeyrek istatistiklerle nöro gelişimsel bozuklukları açıkladı. Dr. Zeyrek, "Bu hastalıkların bazı oranlarından söz etmek istiyorum, özellikle DEHB dünya üzerinde yüzde 5-7 arasında görülürken, ülkemizde yüzde 12-13 arasında görülmektedir. Otizm spektrum bozukluğu ise son zamanlarda ilerleyişi artış göstermektedir. Her 36 kişiden 1’inde bu rahatsızlığı görmekteyiz. Disleksi yüzde 5-15 arası, konuşma bozuklukları yüzde 3-5 arasında, zihinsel bozukluklar yüzde 1-3 arasında görülürken, motor bozuklukları ise yüzde 0.5-5 arasında görülmektedir” diye konuştu.
Ailelere ve eğitimcilere çağrı
Dr. Zeyrek, ailelerin ve eğitimcilerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirterek, erken teşhis ve müdahalenin önemine dikkat çekti. Bu bilgilerin, nöro gelişimsel bozuklukların yaygınlığı ve önemi hakkında farkındalık oluşturmak için değerli olduğu belirtildi.