R. Rubena, Avusturya elçiliğinden 11 kişilik bir grup ile birlikte, Bursa-İznik ve İzmit’i gezmiştir. Gezi grubuna, Sadrazam’ ın verdiği bir rehber çavuş ile eşkiyadan koruyacak bir yeniçeri katılmıştır.
Kafile, İstanbul’dan Mudanya’ya, 6 kürekli ve yelkenli bir gemiyle 15 saat civarında gelmiştir. 1 588 yazındaki bu geziden, özet halinde çizgiler aktaracağım.
Mudanya İstanbul’un, eski başkent Bursa için kapısıdır. Aynı zamanda, Amasya, Ankara ve bursa üzerinden gelen kervan yolunun ihracat-ithalat limanıdır. Şehrin gümrüğünde hem ihracat, hem de ithalat mallarından %5 gümrük vergisi alınır.
Hannibal Bursa’yı, M.Ö. 180’de, Bitinya Kralı Prusias için kurmuştu. Adı, Kral Prusias’ dan gelir.Olympos Dağı eteğinde olan şehrin Aşağıda ve Yukarı semtleri vardır. Surlarla çevrili”Yukarı şehirde, yalnız Türkler yaşamaktadır. Burada bulunan Çelebi mehmed’in camisi çok güzeldir.”
“Aşağıkent vadide, uzunlamasına bir yerleşimdir. Bedesten ve diğer dükkanlar” buradadır. “Türkler ve Yahudiler, kendilerine ayrılmış bölgelerde yaşarlar…” Bu bölgedeki Muradiye Camisi külliyesinde II: Murad ve şehzadelerin türbeleri vardır.”
Bursa’ nın ipekli kumaşları meşhurdur. Koyun yününden dokunan “grobrün, moher sof halıları da…”
Uludağ’ ın zirve mıntıkasında bulunan bir gölden çıkarılan ve eşeklere yüklenen deri tulumlara taşınan buz kalıpları, “Mudanya üzerinden gemilerle Kostantinopolis ve civar kentlere taşınır.”
Tarihi İznik kenti adını, kıyısında bulunan gölden alır.Dört kapısından”üçü, henüz sağlam durumda”dır. Surlar’ ın büyük kısmı da.
M.S. 328’de burada toplanan “birinci genel konsili,” Hristiyanlık için önemli kararların alındığı büyük kilisenin yalnız orta bölümü ayaktadır.( 2018’de gezdiğimiz İznik’te, o kilisenin bir bölümünün mescid halinde olduğunu görmüştük.-ET) “… ölü şehir görünümündeki şehrin nüfusu 300” (hane olmalı-ET) civarındaydı.
Lubenau, “bu çöküntü kentin, böyle acınacak hale gelmesi” için “içimden ağlamak geliyor” diye yazmıştır. ..(1)
Gezi grubu, buradan gemiyle İzmit’e geçmiştir…
1. Reinhold Lubenau Seyahatnamesi, 1587-1589, 2 cilt, çev. Türkis Noyan, 2016, İstanbul
Yorumlar (0)