Sanayide ücretli çalışan azaldı, inşaat ve ticarette arttı
ANKARA (İGFA) -
Malatya’nın Battalgazi ilçesinde kadınlar Kurban Bayramı öncesi yoğun tatlı siparişlerine yetişebilmek için hummalı bir çalışma yürütüyor. Geleneksel yöntemlerle hazırlanan el açması ev baklavaları ve kömbeler, bayram sofraları için hazır hale getiriliyor.
Battalgazi Belediyesi Kadın Kooperatifi’nde çalışan kadınlar, Kurban Bayram’ı öncesi artan talepler üzerine gece geç saatlere kadar mesai yaparak tatlı siparişlerini yetiştirmeye çalışıyor. Kooperatif Sorumlusu Asiye İleri, “Bayram dolayısıyla siparişlerde büyük bir artış var. Özellikle baklava yoğun talep görüyor. Şu ana kadar yaklaşık 230 tepsi açtık. Arife gününe kadar 3-4 gün boyunca geceli gündüzlü çalışacağız” dedi.
Geleneksel tariflerle hazırlanan tatlılarda katkı maddesi kullanılmadığını vurgulayan İleri, “Biz glikoz değil, gerçek toz şeker kullanıyoruz. Ürünlerimiz tamamen el açması. Hiçbir fabrikasyon işlem yok. Annelerimizin, ninelerimizin yaptığı usulde baklavalar yapıyoruz. Otantik ev tatlısı isteyenler için kaliteli ve uygun bir alternatif sunuyoruz” şeklinde konuştu.
“Kadınlar hem üretiyor hem kazanıyor”
Kooperatif, sadece üretim yapmakla kalmayıp aynı zamanda kadınlara ekonomik destek de sağlıyor. Sorumlu Asiye İleri, “Bu kooperatif, kadınları ekonomik olarak güçlendirmek için kuruldu. Burada çalışan kadınlarımızın yanı sıra, evlerinde üretim yapan kadınlara da destek veriyoruz. Yetişemediğimiz durumlarda evdeki kadınlar mantı, kömbe, sarmalık gibi ürünler yaparak katkı sağlıyor. Böylece hem bizim yükümüz hafifliyor hem de onlar evde gelir elde ediyor” ifadelerini kullandı.
Tatlılar sipariş üzerine günlük hazırlanıyor
Tatlıların önceden yapılıp bekletilmediğini, siparişe göre günlük olarak hazırlandığını belirten İleri, “Bizim ürünlerimiz çıtır çıtır. Yendiğinde hışırtısı duyulur. Önceden yapıp dolaplarda bekletmiyoruz. Siparişe göre taze taze üretim yapıyoruz. Bu da hem lezzeti hem de kaliteyi artırıyor” dedi.
Kooperatifte üretilen baklavaların kilogramını 350 TL’den sattıklarını ifade eden İleri, piyasadaki ev baklavası fiyatlarının 450-550 TL arasında değiştiğini hatırlatarak, “Piyasaya göre hem daha uygun fiyatlıyız hem de kaliteden taviz vermiyoruz” diye konuştu.
Bursa’nın İnegöl ilçesinde üretilen ’kırmızı elmas’ olarak nitelendirilen Kurşunlu çileğinde yılın ilk hasadı başladı. 13 bin dekar alanda 10 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek, tarlada 70-80 liradan alıcı buluyor....
Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, 4. Tarım ve Orman Şurası’nda kayısı üreticilerinin yaşadığı sorunları 40 başlık altında dile getirdiklerini açıkladı. Başkan Özcan, 12 Nisan’da yaşanan zirai don nedeniyle Malatya’nın...
Suriyeli iş insanları ile Türk iş insanlarını bir araya toplayıp, Suriye’de nasıl beraber bir yatırım planı yapacaklarını değerlendireceklerini belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Herkes...