13-10-2024 23:31:29 Son Güncelleme: 13-10-2024 23:44:29

Zafer Ercan Yazdı: Esrarı Keşfeden Genç Neyi İcat Eder?

İnsan, dünyada var olanları keşfeder, bir de var olanları birbiriyle birleştirerek bir şeyleri icat eder...
Zafer Ercan Yazdı: Esrarı Keşfeden Genç Neyi İcat Eder?

 

Zafer Ercan / Ayık Yaşam Koçu-Yazar

İnsan, dünyada var olanları keşfeder, bir de var olanları birbiriyle birleştirerek bir şeyleri icat eder. İnsanlık Amerika’yı keşfetti ve Amerikalılar uzaya giden bir araç icat ettiler. Ancak Amerika keşfedilirken milyonlarca insan keşifçiler tarafından öldürülünce insanlık katledildi. Ardından yapılan insanlığa faydalı icatlar bu kıtanın günahını temizlemeye yeter mi, işte orası pek mümkün görünmüyor.

İnsanoğlu her konuda, iyilik ve kötülük olmak üzere hep iki yönde ilerler. İnsan denen varlık, icadıyla insanları mutlu edebildiği gibi, aynı icadıyla kendi hırsı uğruna binlerce insana zarar verebilmektedir. Petrolün keşfiyle birlikte yürütülen araçların icadı buna en çarpıcı örnektir. Petrolün, araçları yürütüp insanlığa faydalı olması sağlandı ancak enerji piyasası -“yalnızca benim, hep benim, hepsi yalnız benim olsun” diyenlerin- yüzünden petrol bölgelerinde sayısız insan öldürüldü ve halen de öldürülmeye devam ediyor.

Petrol dünyaya çağ atlatmışken, petrol yüzünden katiller ve maktuller, dünyaya halen Kabil ve Habil zamanını yaşatmaya devam etmektedir. Keşif ve icat insana bahşedilen akıl sayesinde gerçekleştirilir. Keşif ve icat bağımlılık yapıcı maddeler için de geçerlidir. Bağımlılık yapıcı maddeleri keşfeden ve keşfettiği maddeleri birbiriyle cem ederek yeni yeni icatlar ortaya çıkaran insanlar bunu da akılları sayesinde yapmaktadırlar. Ne hazindir ki aklıyla bulduğu uyuşturucular insanoğlunun aklını almaktadır.

Doğal olan uyuşturucular denince akla ilk olarak tüm dünyada “esrar” maddesi gelmektedir. Üretim ve kullanım yaygınlığı ile doğal olan uyuşturucuların lideri olan esrar maddesinin dahi günümüzde içerisindeki etken madde olan THC’nin (Tetra Hidro Cannabinol) daha etkili olması için uyuşturucunun elde edildiği bitki olan Hint Kenevirinin genetiği değiştirilmektedir. Böylece THC oranı % 20’lere kadar çıkabilen, kullanıcıyı hızla etkileyen, kısa sürede bağımlı hale getiren yeni nesil uyuşturucular ortaya çıkmaktadır. Uzmanlar, GDO’lu buğday ve mısırın doğallığının bile ortadan kalktığını söylerken, yeni nesil bu esrar maddesine artık doğal uyuşturucu demek de tartışmalı hale gelmiştir. Gerçi insanoğlunun esrardan günümüzde ortaya çıkan bu tartışması için uzak durması gerekmiyor. Esrar maddesi bağımlılık yapar. Bundan ötesinde yapılan her felsefe kullanıcıların kullanmak için vicdanlarına attıkları yalanlardır, o kadar.

Esrar kullanımı için ortaya atılan yalanların Türkiye’de bilinen en meşhur olanı; “Ottur günahı yoktur!” yalanıdır. Esrarın doğallığına vurgu yapan bu yalanı söyleyen, söylerken de inanan ve hatta çevresini teşvik eden her esrar talepçisi bu söz sonrasında esrarı savunmak için kesinlikle başka bir bağımlılık yapıcı maddenin yardımına ihtiyaç duyar. Esrarı savunmak için yaptığı kıyaslarda, en başta sigara ve alkolden yardım alır. Esrarı başka kötülerle karşılaştırarak savunur. Bu durum, iki katili karşılaştırırken birinin diğerine göre daha insaflı adam öldürdüğünü anlatmak gibi bir şeydir. Dolayısıyla insanları bağımlı hale getiren bu katillerin birbiri ile kıyası onların katil olduğu gerçeğini asla değiştiremez. Ancak deneyen, kullanan ve en sonunda bağımlı olan her insan kullandığı maddeyi savunmaya devam etme aşamasında ise kötüyle bir başka kötüyü kıyas etmekten başka akılcı bir yolu da bulması mümkün değildir.    

Esrar maddesi Türkiye’de üretilen bir maddedir. Birçok madde başka coğrafyalardan ülkemize gelirken, esrar topraklarımızdan elde edilen ve doğrudan iç piyasaya yani Türk Gençliğine hitap eden bir maddedir. Yaygınlık araştırmalarından da anlaşılacağı üzere, ülkemiz gençleri arasında kullanılan yasa dışı bağımlılık yapıcı madde olma liderliğini kolay kolay başka bir maddeye kaptırmaz. Bu liderliğinin, yakın gelecekte de değişmeyeceğini, üretim ve kullanım sıklığı ispatlamaktadır. Polisin yakalamalarındaki şüpheli sayısı ve madde miktarı da bu durumun resmi tescilidir.

Esrar yakılarak tüketilen bir maddedir. Dolayısıyla en yaygın kullanım şekli tütünle karıştırılarak kullanılmasıdır. Esrarın sigara olan ilişkisi, “her esrar kullanıcısı aynı zamanda sigara içmektedir.” çıkarımını ortaya çıkarıyor ve bu çıkarım bir varsayım değil esrar bağımlılarının aynı zamanda nikotin bağımlısı olduğu gerçeğidir. Bu gerçek bize bağımlıların bu yolculuğa ilk olarak sigara ile adım attığını ispatlıyor. Bu nedenle; ergenlik dönemine adım atan gençlerin sigaradan korunması, sigaraya temas etmemeleri, yakılarak tüketilen tüm uyuşturucuların hayatlarına girmemesi için kurulan sağlam bir baraj anlamına gelir. Bu barajın ilk engel olacağı madde ise kesinlikle esrardır.

Esrar, Hint Keneviri bitkisinin yapraklarından elde edilir. Bunun için olgunlaşan bitkinin yaprakları koparılarak kurutulur. Bunun için bitkinin tüm yaprakları kullanılabilirken, THC oranı yüksek olan bitkinin en ucu yani tohumlu kısımları tercih edilir. Esrar kurutulduğu andan itibaren doğrudan kullanılabildiği gibi yapraklar iyice ezilerek toz haline getirilir, bu işlemin en sonunda ise toz olan esrar maddesi farklı yöntemlerle preslenir. Böylece yoğunlaştırılmış esrar maddesi yakılıp kullanılırken yavaş yavaş yandığı için içindeki etken maddenin kullanıcıya daha yoğun ve kalıcı etki yapması sağlanır.

Esrarın elde edildiği Hint Keneviri bitkisi dünyanın her yerinde saksılarda, seralarda ve büyük arazilerde yetiştirilmektedir. Çok özen gösterilmeden hayatta kalabilen bir bitkidir. Bu özelliği esrar maddesinin yaygın kullanımının en büyük sebeplerindendir. Diğer bir yaygın olmasının en büyük sebebi ise maalesef dünyanın bazı ülkelerinde kullanımı konusunda bir takım serbestliklerin getirilmiş olmasıdır. Bilhassa bu konuda bir şeyler duyan kullanıcı gençlerin kullanma gerekçeleri arasında bu ülkeleri örnek gösterip kendi kullanımlarının anormal olmadığını açıklama girişimleri ile karşılaşmaktayız.

Esrar konusunda kullanımı düzenleyen ülkeler aslında ne yapmaktadır? Bu sorunun cevabını iyi vermek gerekir. Bir kere en baştan şunu belirtmek gerekir ki, bir ülkenin kanunlarıyla kullanımını serbest bıraktığı esrar maddesinin, bağımlılık yapma özelliği de kanunlarla ortadan kaldırılamıyor. Tıpkı serbest olup da bağımlı insanlar yaratan alkol ve sigara gibi. Sigara ve alkolün yasal olduğu için savunulacak bir tarafı olmadığını aklı yerinde olan herkes bilir, esrarın yasallaşması bu anlamda bundan farklı değildir. Ayrıca bu serbestliğin bulunduğu ülkelerde bu kanun herkes tarafından elbette kabul görmüyor. Neticede böyle kanunlar çıkarmak bir siyasi karardır. Ve siyasetin de her zaman insanlık için doğru kararlar almadığını bu dünyada yaşamış her insan bilir.

Esrarı serbest bırakan insanlar en basit tabiriyle, ülkesinde olan bağımlılık oranlarını, yasa dışı yakalanan uyuşturucu miktarlarını, çıkardığı kanunla birlikte anında değiştiriyor. Kanunlar bu anlamda aynı zamanda birer istatistik hilesidir. Ancak bu hile sayesinde o ülkelerin çocuklarının yasal olan esrar sayesinde bağımlılıkla mücadele ettiği ve bu yöntemin bir başarı olduğunu söylemek mümkün değildir.

Bu ülkelerin en başında gelen Hollanda, esrarın serbest bırakıldığı, kullanım için dükkânların açıldığı en bilinen örnektir. Ancak Hollanda, aslında bu kararı neden aldı veya daha doğru bir ifadeyle neden bunu yapmak zorunda kaldı? Bunu anlamak gerekir. 1980’li yıllarda Hollanda’da eroin kullanımı çok yaygınlaşmış ve bu nedenle eroinman olan bu genç nüfus hızla aşırı doz eroin kullanımı sonucunda ölüyordu. Bu felaketin karşısında acilen bir şeyler yapılması gerekiyordu. Hollanda’nın o anda bulduğu çözüm ehven-i şer olan hard drug, soft drug ayrımına gitmek oldu. Yani uyuşturucuları, daha az ve daha çok zararlı diye kategorize etmek zorunda kaldı.

Az zararlı uyuşturucu başlığının altına; esrar ve türevleriyle, sihirli mantar denilen aslı zehirli mantar olan maddeleri koydu ve bunların coffeeshop adını verdiği dükkânlarda belli miktarlarda yasal kullanımına izin verdi. Hollanda’nın hedefi o anda eroinden ölen gençlerine “illa kullanacaksanız bunu kullanın” diye bir tercih sunmaktı, neticede eroin kullanımı ve ölümleri geriledi. Ancak Avrupa Birliği’nin, “uyuşturucu turizmi yapmayın” itirazı ve gençlerin başka bağımlılık başlıklarında serbestçe dolaşıyor olması ve çıkarılan kanunun yıllar içerisinde hedefledikleri amacına ulaşması nedeniyle Hollanda geçtiğimiz günlerde yeni düzenlemelere gitti. Buna göre; 1- Yeni dükkân açılması için izin vermiyor, 2- Dükkânların bir başkasına devrine izin vermiyor ve böylece bu işten vazgeçenlerin dükkânlarını kapamasıyla sayıyı azaltıyor ve 3- Son olarak ise ülke insanı dışında girişleri yasaklayarak uyuşturucu turizmi suçlamasından kurtuldu. Yani Hollanda bu işten vazgeçiyor. Hollanda’ya bakarak bu iş bizde de serbest olsun diyenlere duyurulur.

Esrarın etkileri

Esrarın etkilerini 2005 yılında çıkan “Testi Kırılmadan” adlı kitabımızdan aktaralım: Esrar bağımlılık yapar. Etkisindeyken hayaller gösterir, kullanıcının normal hayat algısını bozar. Esrarın etkileri, alınan THC miktarına veya kullanım şekline göre değişir. Esrarın sigara yoluyla içiminde THC maddesi hızlı bir biçimde akciğerlere geçer, kan dolaşımına karışır ve daha sonra da beyne ulaşır. Etkiler neredeyse anında belirir ve iki-dört saate kadar sürebilir. Çok sık görülmese de, yutarak alındığında THC maddesi daha yavaş kana karışır bununla beraber etkisi daha yoğun ve uzun olur.

Esrar kullananlar organizmalarının farklı tepkiler gösterdiğini belirtirler. Bu tepkiler barışçıl ve coşkulu olmaktan, saçmalama ve paranoyaya kadar değişebilir. Fiziksel tepkiler gözlerin kanlanması, hafif çarpıntı, ağız kuruması olarak listelenebilir. Kullanıcılar sıkça büyük açlık hissederler. Esrar bağımlılarında en sık görülen sorun, ciddi unutkanlıklardır. Kendi tabirleri ile unutkanlık hallerine “ekmek kafa” argosunu kullanırlar.

Esrar kullanımı ve bu kadar yaygın olması yaşadığımız ciddi sorunlardan bir tanesidir. Madde kullanıcıları ne kullanırsa kullansın, genelde ilk denedikleri ya da kullandıkları maddenin esrar olduğu, hem bilimsel çalışmalarda, hem de polis tecrübelerimizde ispatlanmış bir durumdur.

Esrarla ilgili bilinmesi gereken önemli konulardan biride, tek bir kez alındığında dahi, vücut içerisinde 30 güne kadar izlenmesi mümkün özelliklere sahiptir. Herhangi bir testte en rahat tespit edilen maddedir. Uzun süre esrar kullanan insanlarda ise, THC (etkin madde) birkaç ay süreyle vücutta kalabilmektedir. Esrar kullanıcıları maddenin etkisi artırmak için esrar dumanını hızlı bir şekilde ciğerlerine çekerler ve 3-4 saniye kadar içlerinde tuttuktan sonra dumanı serbest bırakırlar. Bu yöntem bağımlıların sık yaptıkları bir kullanma şeklidir. Böylece; dumandan kaynaklanan ısı ve tahriş edici esrar içerisindeki maddeler nedeni ile solunum yollarında yaraların oluşmasına neden olur.

Türkiye’de esrar maddesi yasal değildir ve kullanımı tutuklanma, yargılanma ve hapse girme gibi yasal sonuçlara sebep olabilir. Bununla beraber, uyuşturucu testleri sonucunda kişi ehliyetini, sigortasını, kredilerini ve bir takım sosyal hizmetlerde yer alma hakkını kaybedebilir. Kısacası; “bir kereden çok şeyler olur!”

Esrar kullanan kişide görülen belirtileri de şöyle sıralayabiliriz.

  • Göz bebekleri büyür ve kızarır
  • Uyku halinin ortaya çıkar, göz kapakları kapanmaya başlar,
  • Hafıza bozukluğu ortaya çıkar,
  • Yer-zaman algılayışı bozulur,
  • Konuşmasının mantığı ve anlaşılırlığı bozulur,
  • Gereksiz, abartılı gülmeler başlar,
  • Mide bulantısı, ağız kuruluğu, yutkunamama görülür,
  • Geçmeyen yorgunluklar yaşar,
  • Çevreye-kişilere ve olaylara karşı kayıtsız davranır,
  • Temizlik alışkanlıklarının bozulur, öz bakımını kaybeder.

Esrarın sebep olduğu riskleri ortadan kaldırmanın en iyi yolu hiç kullanmamaktır.

İnsanlar uyuşturucuyu keşfederek, bağımlılığı icat ettiler…

  •   Etiket
  •   Okuma Bu haber 24 defa okunmuştur.

  YORUMLAR

0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
YUKARI